30 let od nalezení relikviáře sv. Maura se musí oslavit

25. březen 2015

První dubnovou sobotu bude zahájena letošní návštěvní sezóna na Státním hradu a zámku Bečov nad Teplou. Díky významnému výročí se mohou návštěvníci těšit na celou řadu novinek. Představit nám je přišla vedoucí návštěvního provozu Alena Švehlová, která byla naším hostem.

Největší bečovskou chloubou je bezesporu relikviář svatého Maura. Jedná se o jednu z našich nejvzácnějších uměleckých památek, která se po zápůjčce na mimořádně úspěšnou výstavu Hrady a zámky objevované a opěvované z Prahy opět vrátila do Bečova nad Teplou, kde byla před 30 lety znovuobjevena. Relikviáři bude věnována velká část letošní sezóny.

Kvůli nenadálému prosincovému úmrtí Františka Maryšky, který relikviář v roce 1985 vypátral, ale musely být oslavy výročí významně překomponovány, protože byly vystavěny právě na jeho účasti při besedách.

K dalšímu připomenutí fenoménu relikviáře sv. Maura dojde během Bečovských slavností a Hradozámecké noci. Její součástí bude tematický filmový minifestival, který se bude odehrávat na zámecké terase bečovského zámku.


Co je to relikviář sv. Maura?
Relikviář svatého Maura je výjimečnou zlatnickou památkou na území ČR. Co do hodnoty je tento předmět srovnatelný s korunovačními klenoty, přestože je starší a umělecké práce jsou zde provedeny ve větším rozsahu. Více se o relikviáři dozvíte zde.

Kromě tradičních každoročních akcí se mohou návštěvníci těšit i na několik nových projektů. Rodiče, kteří chtějí navštívit zámek s dětmi, určitě potěší speciální prohlídky v rámci projektu Myslíme na děti. Jako novinku pro letošní rok zařadila správa zámku distribuci vstupenek do Bečovské botanické zahrady.

Současně také pokračuje realizace projektu stavební obnovy hradu. Ten prochází postupnou rekonstrukcí, Po obnově fasád, střech a dřeveného mostu přicházejí na řadu úpravy expozic tak, aby na podzim roku 2017 byl návštěvníkům poprvé trvale zpřístupněn celý středověký hrad.

Jaký byl rok 2014 na Bečově? Co znamená ocenění Europa Nostra pro hrad i zámek? Jaká bude letošní turistická sezóna pro návštěvníky? A co všechno obnáší práce vedoucí návštěvního provozu?

Nejen na tyto otázky odpovídá Alena Švehlová. Celý rozhovor s moderátorem Petrem Čimperou si můžete poslechnout pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

autor: Petr Čimpera
Spustit audio