16. základní škola v Plzni je zavřená, zahájila distanční výuku

23. září 2020 10:35

Na výuku na dálku neboli distanční výuku přešla 16. základní škola v Plzni kvůli onemocnění covid-19, které hygienici potvrdili u několika žáků i učitelů. Žáky tedy znovu čeká vyučování prostřednictvím domácích úkolů nebo přes počítač.

Rázem po začátku nového školního roku se žáci opět ocitli nedobrovolně doma. Škola žákům poslala úkoly elektronicky a rodiče těch, kteří doma nemají pravidelný přístup k internetu, si mohou vyzvednout úkoly pro své děti přímo na vrátnici 16. základní školy na Americké třídě.

Ty děti se nenaučí absolutně nic. Když jsou doma, tak budou dostávat jen úkoly. Ale dceru to baví, takže ji do toho nutit nemusíme. Máme ale strach. Když toto onemocnění chytne má žena, tak to bude katastrofa, protože já jsem astmatik,“ vyjádřil se k situaci tatínek Marek, který si přišel pro modré desky s úkoly pro svou dceru Nikolku z 2.A.

Krajská hygienická stanice kontaktovala školu už minulý týden, a protože bylo zřejmé, jak se bude situace vyvíjet, měli žáci ředitelské volno. Učitelé proto mezitím připravovali podklady pro výuku na dálku. Definitivně a zatím na neurčito se škola uzavřela na začátku tohoto týdne.

Protože většina žáků nemá přístup k internetu, museli učitelé veškeré podklady sestavovat dvakrát, elektronicky a v tištěné podobě. Testování však žáky zatím nečeká. „Určitě bychom to nechtěli mít nastavené tak, že najednou padne konec října a začátek listopadu a najede série testů a čtvrtletních písemných prací. Ono to nevypadá, ale na ty děti se musí opravdu opatrně,“ vysvětlil zástupce ředitele Vlastimil Žižka.

V celé Plzni se jedná zatím o jedinou kompletně uzavřenou základní školu. Nikde jinde k tomu zatím podle Dagmar Škrlantové, vedoucí Odboru školství plzeňského magistrátu, nebyl důvod. Na dalších školách se jedná o výskyt pouze u jednotlivých žáků či zaměstnanců, přičemž není nutné uzavření celé školy, pouze jedné nebo dvou tříd. Město se podle Dagmar Škrlantové snaží školám pomáhat buď v komunikaci s Krajskou hygienickou stanicí nebo s obstaráváním desinfekčních prostředků.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio