V karlovarské galerii umění najdete unikátní dílo. Jeho autor drží dokonce světové prvenství

2. červen 2021
Poklady minulosti

Další díl seriálu Poklady minulosti nás zavedl do Galerie umění v Karlových Varech. Právě tady najdete obraz, který vznikl na umělecké dílo opravdu netradičním způsobem a jehož autor drží dokonce světové prvenství.

V Galerii umění v Karlových Varech si mohou návštěvníci prohlédnout stálou výstavu nazvanou 100 let – 100 děl/100 umělců – 100 osudů. Mezi stovkou vystavených děl je mimo jiné obraz českého malíře Zdeňka Sýkory. Jeho díla se dnes prodávají za milionové částky a najdeme je ve sbírkách mnoha světových galeriích, například v Centre Pompidou v Paříži.

Obraz Linie č. 97 z roku 1992 je ozdobou stálých expozic karlovarské galerie už od roku 1993, kdy ho získala do sbírek. „Zdeněk Sýkora k označení děl nepotřeboval nějaké zavádějící tituly, ale v podstatě si obrazy označoval čísly, aby věděl, v jakém pořadí vznikly,“ vysvětluje vznik názvu slavného obrazu ředitel karlovarské Galerie umění Jan Samec.

„Autor patřil k průkopníkům, kteří ve výtvarném umění pracovali s počítačem. Musíme si uvědomit, že v polovině 60. let byl jeden jediný počítač v akademii věd. Díky svému příteli Jaroslavu Blažkovi mohl využít to, co chtěl,“ uvedl Samec.

Zdeněk Sýkora zvolil generátorem náhodnou řadu čísel, tato čísla pak počítač zpracoval a ve výsledné sjetině určil, jaké linie bude budoucí obraz obsahovat. Počítačový program stanovil kolik linií, jak širokých, v jakém průběhu a v jakých barvách se bude na obraze klikatit. Autor poté tužkou na bílém plátně přesně rozrýsoval spleť čar, úhlů a křivek, ve kterých se linie budou kroutit a křížit. Výsledkem se pak stala úchvatná barevná kompozice.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související