V Horním Slavkově rozebírají starou prodejnu. Hyzdila historické náměstí

8. březen 2018 08:50
Zprávy

Z nejstarší části Horního Slavkova postupně mizí montovaná stavba ze 70. let minulého století. Likvidace objektu je téměř symbolická. Stavba je totiž součástí nákupního centra, jehož výstavbě kdysi ustoupily historicky cenné domy.

Zmizela tehdy celá jedna strana náměstí Republiky. Výsledky někdejší necitlivé demolice jsou patrné dodnes.

Starý a nevyužitý obchod před časem koupila radnice, aby nevhodnou stavbu z historického jádra odstranila. Na uvolněné parcele vznikne zastávka pro autobus. Zároveň se otevře pohled na starou zástavbu za přiléhajícím potokem. 

Je to první novodobá stavba, která ze starého náměstí po desítkách let mizí. Další tři podobné obchody zatím na historickém náměstí zůstávají. Jsou v soukromých rukou a jejich majitelé je v dohledné době bourat nehodlají.

Demolice starého a nevyužitého obchodu v Horním Slavkově

Montovanou stavbu starého obchodu dělníci rozebírají v podstatě ručně. Materiál samozřejmě třídí. Velkou část objektu tvoří kovová konstrukce, pokrytá cementovými deskami s izolací. Práce potrvají dva týdny. 

Podle starosty Alexandra Tereka jsou práce součástí záchrany historického centra, které trvá dvě desítky let. „Je to stále teprve začátek. Teprve nedávno jsme například koupili jeden z nejstarších domů na Náměstí republiky. Chceme ho opravit a umístit do jeho interiéru nějaké městské zařízení. Při obnově historického centra nám pomáhá i stát. Před časem třeba vznikla nová služebna policie v replice starého domu v Pluhově ulici,“ řekl Terek.

Historické centrum hornického Horního Slavkova utrpělo největší škody po druhé světové válce. Z nejstarší části města postupně zmizely desítky gotických a renesančních domů. Jedním z posledních příkladů je areál staré radnice. V 80. letech minulého století ji nejdříve poškodil požár. Budovu pak čekala demolice.

autor: zdt
Spustit audio