Pod šachtou jsme našli dva jeleny, vzpomíná jeskyňář na znovuobjevení štoly Johannes

21. září 2020

V pravidelné rubrice Náš příběh vám představujeme jeskyňáře, který před dvaceti lety s dalšími nadšenci znovuobjevil štolu Johannes u Božího Daru v Krušných horách. I díky němu dnes může mimořádné hornické dílo obdivovat veřejnost.

Lana, sedáky a k tomu těžký fotoaparát s další technikou. S takovým vybavením slaňovala před 20 lety skupina jeskyňářů do štoly Johannes u Božího Daru v Krušných horách. Na víc než 400 let staré hornické dílo se ve druhé polovině 20. století téměř zapomnělo. Díky jejich průzkumu v roce 2000 a iniciativě hornického spolku může dnes chodby a síň štoly Johannes obdivovat i široká veřejnost.

„Před dvaceti lety jsme sem přijeli, vylezli jsme zhruba do padesáti výškových metrů, kde jsme zjistili, že je to taková obrovská paseka. Dneska tady stojíme, paseka už tady není, jsou tu vzrostlé smrky zhruba desetimetrové, předtím smrčky měly dvacet centimetrů. Uprostřed paseky byla obrovská díra zamřížovaná, zhruba o průměru 5x5metrů,“ vzpomíná Jan Albrecht, jeden z jeskyňářů, kteří znovuobjevili štolu Johannes.

Jak tenkrát výprava jeskyňářů probíhala, si poslechněte v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio