Kraj pokračuje v opravách silnic, na peníze od státu ale stále čeká

12. březen 2018 16:00
Zprávy

Na opravy i rekonstrukce silnic druhých a třetích tříd v regionu dá kraj v letošním roce 204 miliony korun. Další finance získá prostřednictvím dotačních programů.

Celkem by mělo jít do investičních a neinvestičních akcí včetně údržby silnic 542 milionů korun. Plánování oprav ale komplikuje to, že kraj dosud neví, jakou částkou na opravy poničených komunikací přispěje stát.

„Zatím nevíme, kolik dostaneme peněz ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), jestli vůbec nějakou částku obdržíme. Proto bych chtěla jednat o dořešení příslibu vlády ohledně financí na opravy a rekonstrukce krajských silnic II. a III. tříd, kde kraje požadují čtyři miliardy korun,“ upřesnila hejtmanka Jana Vidumetzová.

Loni kraj za asi 120 milionů ze SFDI opravil 14 kilometrů silnic. Celkem jich má ve své správě přes 1 800 kilometrů.

Čtěte takéKraj zmodernizuje průtahy v Děpoltovicích a Odeři

K největším akcím letos bude patřit výstavba silničního obchvatu Mariánských Lázní nebo modernizace silnice v úseku Smilov – Lažany, na které chce kraj využít dotaci z IROP. S dotací z programu přeshraniční spolupráce zase nechá vystavět například spojení Hranice – Bad Elster. Stavební práce začnou 27. března.

Namísto velkých rekonstrukcí plánuje Krajská správa a údržba silnic spíše provádět pokládku takzvaných mikrokoberců, které jsou efektivnější. Oprava probíhá rychleji a výrazně se prodlouží životnost vozovky.

Na opravy silnic chce kraj najít další finance ale i ve vlastních zdrojích. „Za uplynulý rok máme historicky nejvyšší přebytek hospodaření, tedy budeme ještě diskutovat o tom, kolik peněz by šlo do krajských silnic. Může se jednat až o 100 milionů korun,“ dodala Vildumetzová.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio